egy boszorka van...

...három fia van, meg egy kertje és egy kutyája

Tíz podcast, amit jó hallgatni

2020. március 05. 23:23 - timeakecskes

Hallgass érdekes beszélgetéseket vagy inspiráló történeteket!

Egyre népszerűbbek mostanában a podcastok, több ismerősömtől hallom, hogy szívesen hallgatja őket a legkülönfélébb tevékenységek közben, magam pedig szinte rajongóvá váltam. De mi is az a podcast? Ez tulajdonképpen egy olyan rádióadás, hangfelvétel, amelyet interneten, online vagy a telefonodon egy alkalmazás segítségével tudsz hallgatni. A podcastok tárháza végtelen. Ha van a telefonodon Spotify vagy letöltöttél egy podcast alkalmazást (iOS-re Apple Podcast, Androidra például a Google Podcast ilyen, én ez utóbbit használom) csak üsd be a keresőbe a téged érdeklő témákat, és máris böngészhetsz a találatok között. Hogy az indulás egyszerűbb legyen, íme az én kedvenceim:

  1. Lapozz a 99-re!

Szabados Ági, az ismert híradós 2017-ben indította útjára a Nincs időm olvasni kihívást, amely az olvasás népszerűsítéséről szól, és minden hónapban egy téma megadásával inspirál arra, hogy évente legalább 12 könyvet elolvassunk. A kihívás facebook csoportjának mára több, mint húszezer követője van, Ági pedig más platformokon is népszerűsíti az olvasást, az egyik a Lapozz a 99-re! podcast. Miért ez a címe? Ági személyes olvasási filozófiája, hogy száz oldalt ad egy könyvnek, ha addig nem fogja meg, akkor félreteszi és másnak ad esélyt. Az epizódok keddenként jelennek meg, és  mindig egy beszélgetéssel kezdődnek, Ági hoz egy témát, amit vendégével átbeszél, természetesen egy könyv kapcsán. A második blokkban egy ismert ember ajánlja élete könyvét, végül Ági maga mutat be a saját polcáról egy olvasmányt. A nagyjából félórás, kiváló hangminőségű epizódokat öröm hallgatni mindenkinek, aki szeret olvasni – vagy éppen szeretne többet -  és szívesen inspirálódik ezzel kapcsolatban.

lapozza99re.jpgKép forrása: szabadosagnes.hu 

  1. LibrAmore

A másik könyves kedvencem. Ez a podcast csatorna sokkal régebben fut, már 66 epizódja van, amelyek általában bő félórásak. Móni és Nina beszélgetnek könyvekről, véleményezik őket szubjektíven, gyakran vendéget is hívnak. Beszámolnak fontos könyves eseményekről, magyar és külföldi könyvvásárokról, rálátásuk van az idegen nyelven megjelenő kötetekre is. Időnként olyan eleven, élő beszélgetéseik vannak, hogy volt már, hogy közbe akartam szólni hallgatóként. Azt pedig el se tudom mondani, hány könyvet írtam már fel az általuk ajánlottakból a sohavégetnemérős várólistámra. Az epizódokban említett könyveket be is linkelik a podcastban.

  1. Nők az úton

Te az utadon vagy? Gondolkodtál már azon, hogy az élet, amit élsz, a te saját utad-e? Ha igen, akkor azért, ha nem, akkor azért való neked ez a podcast. Szlafkai Évi (365letszikra) és Csorba Anita (Inspirációk magazin) minden csütörtökön inspirációval szolgál ehhez a legkülönbözőbb témákban. Önismeret, vállalkozás, női működés, pszichológiai témák is terítéken vannak, de bemutatnak sikeres embereket is a szakterületükkel együtt, időnként pedig érdekes cikkeket boncolgatnak. Én még jegyzetelni is szoktam a beszélgetéseikből, annyi ötletet lehet meríteni belőlük. Az epizódok itt is félórásak, de repül az idő, ahogy hallgatod őket. Rengeteg epizód érhető el, jelenleg 103, böngésszétek a titeket érdeklő témákat akár a régebbiek közül is.

  1. Galántai Zsuzsa

Kicsit hazabeszélek – bár néhány hete elindult a teljesen saját podcast csatornánk is, a legtöbb beszélgetésünk egyelőre Zsuzsa csatornáján hallgatható meg. De nemcsak ezért érdemes feliratkozni. Zsuzsa a Vörösmarty rádió műsorvezetőjeként rengeteg érdekes és inspiráló emberrel beszélget a Sikerre hangolva című műsorban,  emellett megkeresi aktuális események szervezőit, és teret ad izgalmas kezdeményezéseknek, legyen szó óvszerautomatáról, sportrendezvényről vagy éppen babahordozásról. Mi a hulladékmentesség témájában beszélgetünk vele kéthetente, váltásban a Mum Goes Green bloggerével, Krisztivel.

  1. Kacatmentes otthon

Biztosan sokan ismeritek Bitay Andi blogját, a Maison blogot. Andi minimalista életmóddal és lakberendezéssel foglalkozik ezen a felületen, én a környezettudatosság kapcsán találtam rá. Nagyjából egy éve indította el podcast csatornáját, a Kacatmentes otthont, ahol ugyan egyelőre viszonylag kevés epizód található, de azok nagyon izgalmasak a téma iránt érdeklődőknek. Fenntartható otthon, tudatosság, mindez kisgyerekkel, városban. Andi nem állítja, hogy nála a bölcsek köve, a beszélgetések vonzereje részben épp az az őszinteség, amivel saját útjáról is beszél. Hallgassátok meg ti is!

kacatmentes.jpgKép forrása: https://anchor.fm/kacatmentesotthon

  1. Popfilter

Ezt a csatornát talán nem is kell bemutatni. A Popfilter Csepelyi Adri podcast műsora a WMN-en, amelyet korábban a Klubrádióban hallhattatok, félév szünet után ebben a formában indult újra. Ez is a beszélgetős műsorok közé tartozik, hol egy, hol több vendéggel, a téma pedig minden, ami a popkultúra körébe belefér: színház, zene, film, vers, könyv – izgalmas kérdések, őszinte válaszok, nyíltság, sok nevetés. Hetente jelentkezik nagyjából egyórás epizódokkal, egyelőre 12 érhető el. Az más most látszik, hogy a téma igen sokrétű, hiszen eddig az operettől a slam poetryn át a közösségi médiáig mindent érintett - és még annál is többet.

  1. Street Kitchen

Nem elég a szuper menütervezés, az ételeket meg is kell főzni. Én majdnem mindennap főzök, és a kedvenc szakácskönyvem, no meg a kedvenc online gasztronómiai magazinom a Street Kitchen. A receptek böngészése közben bukkantam rá a menüben a podcastjukra, belehallgattam és ott ragadtam. Egészen friss csatorna, 2020 elején indult, egyelőre nyolc epizóddal, amelyek hetente jelentek meg és 45-60 percesek. Kávé, pizza, marcipán, magyar konyha vagy szakácsverseny, olyan lelkesen tudnak róla beszélgetni, hogy azonnal kedvem támad megkóstolni, amiről épp szó van.

  1. Mesélj, Anyukám!

Ez is új felfedezésem, szintén idén indult csatorna. A famiily.hu podcast műsorában a szerkesztők minden héten két-két anyával beszélgetnek olyan témákról, amelyek a legtöbbünket érintenek. Te is időzsonglőrködsz, vagy csodálkoztál már rá arra, ahogy elhagyják a szádat olyan mondatok, amiket gyerekkorodban sokat hallgattál és megesküdtél rá, hogy ezt aztán soha nem fogod mondani a saját gyerekednek? És az eddigi kedvencem: a bátor és tabudöntögető beszélgetés a mellünkről. Igen, a sokat tapasztalt női mellről, a változásairól és a viszonyulásunkról hozzá. Ha felkeltette az érdeklődésed, hallgasd te is a nagyjából 45 perces epizódokat.

photo-1554200876-907f9286c2a1.jpg

  1. Túranapló

András, a Másfélmillió facebook- és Instagram oldal gazdája most már nemcsak írásban és fotókon számol be a túráiról, hanem podcast csatornáján a túrázás, a kéktúrázás ikonikus alakjaival is beszélget. 2019 októberében indult a trailerrel, majd decemberben az első tényleges adással, és azóta kéthetente jelentkezik a túrázás iránt nyitottak számára érdekes beszélgetésekkel. Tapasztalt túrázóként sem szakbarbár, úgy beszélget, hogy aki még nem gyakorlott, az talán épp ettől kap kedvet a 35-40 perces adásokban megemlített helyek felkereséséhez vagy hasonló kalandok átéléséhez.

  1. Orient Expressz

A végére egy igazi csemege. Tavaly nyáron a buddhizmusról hallgattam volna szívesen valamit, de ebben a témában nem találtam, viszont feldobta a kereső az Orient Expressz podcastot. Ez a csatorna az azóta már sajnos megszűnt, illetve online rádióvá alakult Civil rádió azonos című műsorának adásait tartalmazza már 2018 szeptembere óta, a mai napig összesen 79 epizóddal. Szerencsére a rádió megszűnése nem jelentette az adás végét, azóta is folytatják. Ha érdekel a keleti kultúra, vallás, közélet, történelem, bármi, ami Ázsia, azt itt megtalálod Kínától Pakisztánig és Japántól Malajziáig. A készítők szakemberek, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoportjának tagjai. Az epizódok egyórásak, és hetente követik egymást.

photo-1528457213615-b42528b7d61e.jpg

 

És hogy hogyan és mikor hallgass podcastet? Megteheted online vagy le is töltheted az adásokat, viheted magaddal autóvezetés közben vagy fülhallgatóval a buszra is. Zsebreteheted a telefont, miközben főzöl vagy kertészkedsz, hallgathatod bárhol várakozás közben. Ne riasszon el a bőség zavara: válaszd ki a kedvenceidet, és hallgasd azt, amelyik épp aznap a leginkább megszólít.

Neked melyik csatorna a kedvenced?

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyboszorka.blog.hu/api/trackback/id/tr7915506526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása